Cea mai importanta calitate unui coach

Exemplul nu este calea cea mai buna de a influenta pe ceilalti. Este singura. Albert Schweitzer

Articolele despre coaching se inmultesc, si se pare ca s-a declansat o competitie in a furniza definitii despre ce ar trebui sa faca si sa nu faca un coach, ce este si ce nu este coaching-ul, care trebuie si care nu trebuie sa fie tehnicile folosite, care este si nu este parcursul de formare optimal, care este si care nu federatia cea mai buna, s.a.m.d.

Nu adaug vocea mea la acest cor, mai ales ca am recitit articolele mele de anul trecut si nu pot decat sa confirm– cu mai multa forta, daca doriti– ceea ce deja am scris: “un coach este in primul rand un antrenor personal, ce iti permite sa atingi un nivel de performante care ar fi imposibil de atins muncind singur, iar concentrarea asupra performantei si rezultatele concrete sunt cele care definesc munca de coach asa cum o inteleg eu”.
Eventual, pe baza acestei definitii, nu pot sa ascund ca raman foarte sceptic cand vad cat de multa atentie se da la aspectele formale (federatii, parcursuri, procedeuri, ore de formare, s.a.m.d) si cat de putina la ceea ce intr-adevar conteaza, adica ce rezultate obtin intr-adevar clientii care apeleaza la noi.

Adica, ma scuzati daca insist asupra acestui concept, dar daca citesc ca lucrul cel mai important pentru a-ti alege un coach este sa stii din ce federatie face parte si cate ore de formare are, este ca si cum ti-ai alege o melodie verificand din ce asociatie face parte compozitorul si cate ore i-a luat sa o scrie: criteriul acesta mi se pare cat se poate de departe de conceptul meu de Total Quality, si nu ma convinge deloc. Inca o data, tot ce mi se par interesante sunt rezultatele concrete care se obtin, restul fiind palavrageli. Firesc, este o parere strict personala.

Acestea fiind spuse, mi se pune destul de des intrebarea “care este, dupa parerea ta, principala calitate personala pe care trebuie sa o aiba un coach daca vrea sa fie de succes in activitatea lui si sa obtina – tocmai – rezultate de la client?”
In privinta asta nu am nici cea mai mica indoiala, si raspunsul este – pentru multi – cat se poate de deranjator: conditia “sine qva non” pentru a fi un bun coach este coerenta dintre ceea ce spui si ceea ce faci!

“Fa ce spune popa si nu ce face popa” se pare ca este o atitudine cat se poate de raspandita la orice nivel, si poate asta explica de ce atata lumea vrea sa se ocupe de consultanta, training, coaching, counseling, mentoring, si cine mai stie ce. Poate se considera ca e mult mai comod sa spunem celorlati ce au de facut, decat sa facem noi.
E adevarat, poti sa fi un medic foarte bun si totusi sa fii tu insuti bolnav; poti sa fi un consultat de cuplu extraordinar si totusi viata ta personala sa fie un dezastru; poti sa fi un antrenor de basket si totusi sa fii in carucior cu rotile.
Dar totusi astea sunt oarecum exceptii si in alte domenii nu functioneaza deloc: ati accepta indrumare financiara de la un mort de foame? Ati accepta sfaturi dietetice de la un obez?

Deci, datorita specificului activitatii de coach, incoerenta dintre ceea ce spune clientilor si ceea ce face mi se pare devastatoare pentru relatia cu un client si, mai ales, in vederea obtinerii rezultatelor de performanta.

In viziunea mea, un coach este, in primul rand, un model pentru ceilalti si nu numai pentru clienti; este cineva care te inspira sa dai cel mai bun din tine, uneori prin simpla sa prezenta (si cred ca toti cunoastem persoane care au acest efect asupra noastra, si care poate nu au auzit niciodata de cuvantul “coaching”)

Si singura cale de a obtine acest rezultat este de a comunica prin propriile actiuni ca anumite trasaturi de succes, sanatate, echilibru, autostima, rezultate – trasaturile de invingator, daca ne place cuvantul – pot fi intr-adevar atinse urmarind parcursul pe care il propunem celorlalti. Lumea ar trebui sa constientizeze, prin exemplul nostru personal, ca “intr-adevar, se poate trai mai bine”.

In timp ce daca tot ce oferim este lipsa de integritate, neingrijire, nepasare si incoerenta, munca noastra nu va avea nici cel mai mic efect pozitiv.

Asa ca sa incercam sa folosim tehnica “Walk what you talk” in munca noastra de coachi: poate descoperim ca functioneaza mai bine pentru rezultate si pentru CV-ul nostru decat 12 certificari si 500 de ore de formare telefonica intercontinentala…

Sursa:http://www.brunomedicina.com/ro/cea-mai-importanta-calitate-unui-coach/

Comments are closed.