Cum folosim N.L.P.-ul ? sau Ecologia in N.L.P !

Motto: “Orice actiune provoaca o reactiune opusa si de aceeasi intensitate” Isaac Newton
Este foarte important sa intelegem ca, de la fizica pana la religie si pana la studiile  N.L.P,  mesajul ramane invariabil acelasi: Orice fapta atrage dupa sine efecte de o intensitate egala, chiar daca acestea apar mai deveme sau mai tarziu.  Sigur ca putem folosi tehnicile de programare neurolingvistica pentru a schimba liberul arbitru al unei persoane.
Exista tehnici  N.L.P. folosite in manipulare, care se cultiva in training-uri de persuasiune, sau de vanzari agresive, pe care nu le recomand. Succesul de moment se poate obtine folosind tehnici N.L.P. predate si in cursurile noastre. N.L.P.-ul este acelasi. Diferenta intre scolile de N.L.P o face viziunea trainerului, limitele pe care acesta le accepta si modalitatea de aplicare a tehnicilor pe fiecare domeniu de aplicabilitate in parte. Ce face cu informatia acumulata in timpul cursului este alegerea fiecaruia. Dar trebuie avut in vedere ca hipnoza si manipularea au efect pe perioade scurte. Dupa aceea liberul arbitru reimpune ratiunea care, asa cum am stabilit, creeaza o reactie opusa de aceeasi intensitate.
Libertatea noastra se intinde pana acolo unde incepe sa limiteze libertatile altcuiva.
Fiecare metoda N.L.P pe care o aplicam obiectivelor noastre trebuie sa inceapa cu verificarea ecologiei.
Verficarea ecologiei N.L.P. reprezinta verificarea mentala pe care o facem asupra efectelor schimbarii pe care o operam asupra celorlalti.Trebuie verificat daca un plus minor obtinut creeaza minusuri semnificative altor persoane. Este recomandat sa verificam daca o schimbare pe care o producem unei persoane armonizeaza cu stilul de viata al acesteia si cu relatiile pe care le are. Toate actiunile au efecte care depasesc contextul lor specific. O soapta spusa la ureche poate crea un zambet sau un hohot de rasete care sa provoace avalanse criminale. Ecologia este anticiparea tuturor efectelor pe care le vom obtine in urma actiunii noastre si care sunt mai multe decat efectul primar, cel dorit, si asumarea acestora.
Odata efectuata verificarea ecologiei actiunile N.L.P. pot continua cu convingerea ca efectele pe care le obtinem vor fi de durata si in armonie cu intregul univers.

Comments are closed.