Cum se foloseste NLP si cine foloseste NLP?

Programarea Neuro-Lingvistica (NLP) este extrem de populara in auto-ajutorare, terapie, sport, educatie, coaching, performanta si in lumea corporate unde se invata prin NLP coaching. De fapt, este folosit in atatea zone ale vietii incat ar fi mai usor de listat unde nu este folosit.

Cum se foloseste NLP

Programarea Neuro-Lingvistica este folosita pentru a creste performantele, pentru a ajuta persoanele sa isi controleze starile emotionale si sa fie focusati pe ceea ce vor in viata. Incorporeaza strategii specifice ale Programarii Neuro-Lingvistice si tehnici create sa produca rezultate specifice. De exemplu, faimoasa “Fast Phobia Cure” contine un set de tehnici diferite fata de „Motivation Strategy.”

Pe scurt, Programarea Neuro-Lingvistica permite oamenilor sa aiba la dispozitie mai multe posibilitati de a alege. Din acest motiv, lui Richard Bandler, creatorul denumirii de Programare Neuro-Lingvistica, ii place sa spuna ca “in primul rand, Programarea Neuro-Lingvistica e despre libertate”.

Cum a inceput Programarea Neuro-Lingvistica?

Spre sfarsitul anilor ‘60 Richard Bandler era student al Universitatii din California foarte interesat de psihoterapie. A observat cat de ineficienti erau majoritatea psihoterapeutilor si a observat cativa ce obtineau rezultate. Acestia erau Virginia Satir si Fritz Perls. El si colegul sau John Grinder i-au studiat cu atentie si si-au dat seama ca asa numita “intuitie” folosita in activitatea acestora, avea o structura. Din acest studiu despre comportamentul constient si subconstient al terapeutilor s-a dezvoltat domeniul Programarii Neuro-Lingvistice.

Mai tarziu, Bandler si Grinder l-au studiat pe hipnotistul Milton H. Erickson. Combinand abordarea sa cu cele ale lui Satir si Perl a produs un model terapeutic foarte eficient – care a fost primul fruct al nou nascutei Programari Neuro-Lingvistice.

Este Programarea Neuro-Lingvistica o “terapie” ?

Dr Bandler adesea diferentiaza intre Programarea Neuro-Lingvistica si terapie prin definirea Programarii Neuro-Lingvistice ca fiind un proces educational ce poate fi folosit pentru a face lucruri care psihoterapia rareori le reuseste: sa aduca schimbari constructive de durata. Programarea Neuro-Lingvistica difera de majoritatea terapiilor prin faptul ca este orientata spre solutii. Nu este interesata de analiza si disecarea unei probleme, ci mai degraba se focuseaza pe gasirea de rezultate satisfacatoare pentru clienti.

Programarea Neuro-Lingvistica este folosita in foarte multe situatii care nu au natura terapeutica. De exemplu, atleti de top folosesc tehnici de Programare Neuro-Lingvistica pentru a-si imbunatati performantele si oameni de afaceri fac la fel. Programarea Neuro-Lingvistica a pornit spre cu totul alt drum fata de cel initial din anii ‘70, astfel incat incorporeaza “un super studiu al excelentei”.

Principiile Programarii Neuro-Lingvistice

Programarea Neuro-Linguistica se bazeaza pe cateva principii:

In primul rand, NLP afirma ca oamenii nu sunt comportamentele lor si ca atunci cand accepti persoana esti liber sa schimbi comportamentul.

In al doilea rand, Programarea Neuro-Linguistica afirma ca oamenii deja poseda tot ceea ce au nevoie pentru a avea succes si sa obtina rezultatele dorite si ca trebuie doar sa invete cum sa foloseasca ceea ce deja au.

In al treilea rand, Programarea Neuro-Linguistica este bazata pe notiunea ca “succesul comunicarii se bazeaza pe raspunsul obtinut”. Pe masura ce inveti sa comunici mai bine, oamenii iti vor raspunde cu mult mai bine decat inainte.

Ca si concluzie, Programarea Neuro-Linguistica este inradacinata in principiul ca esti stapan pe mintea ta, asadar pe viata ta.

Programarea Neuro-Linguistica acum

Programarea Neuro-Linguistica astazi este un sistem extrem de eficient al schimbarii tiparelor de comportament mental si emotional pentru a iti permite sa ai mai mult succes in tot ceea ce faci si sa te bucuri de o viata personala mai frumoasa. Folosind coachingul NLP pentru a te educa in comunicarea eficienta si in auto-constientizare poti invata noi comportamente si sa le adaptezi astfel incat sa obtii rezultatele dorite.

Ce poti face cu Programarea Neuro-Lingvistica

Folosind Programarea Neuro-Linguistica poti schimba obiceiuri si comportamente pentru tine si pentru alte persoane.

Metodologia Programarii Neuro-Lingvistice poate de asemenea sa te ajute sa iti schimbi obiceiurile mentale cu cele ale oamenilor de succes.

Programarea Neuro-Lingvistica iti permite sa adaugi flexibilitate si eficienta muncii si vietii tale personale si iti imbunatateste calitatea si raza de actiune a alegerilor tale in viata.

Sursa:http://ultramind.ro/index.php/metode/nlp

Comments are closed.