Diferenta intre un coach si un psihoterapeut

M-a întrebat cineva care e diferența dintre coaching și psihoterapie. E oareșcum destul de simplă: un coach lucreză cu oameni sănătoși, el nu tratează ceva, nu se implică într-o depresie, de exemplu. Un coach responsabil, dacă are în față un client la care vede probleme serioase, își va declina competența și îl va trimite la psihoterapie.

Un coach lucrează cu oameni sănătoși. Pentru că și ei au nevoie de sprijin, de lămurire, de feedback, de stimulare. Uneori au nevoie doar să fie ascultați, soluțiile și le găsesc singuri. Alteori vor să fie antrenați într-un exercițiu de imaginație, un brainstorm în care să genereze idei mai bune. Alteori vor să le fie validate împreună cu coach-ul ideile, soluțiile. Sau vor să afle tehnici de învățare, memorare, creativitate, luare de decizii optime.

Prin aceasta, munca de coach e o bucurie continuă a dialogului și a generării de idei, de soluții. E foarte stimulantă intelectual, creativă și deseori foarte ludică. Oricum, e plăcută.

Un coach te provoaca sa fii creativ, sa gandesti altfel decat in tipare comune. Nu e simplu deloc, dar, daca stie meserie, prin exercitii de gandire creativa te va face sa vezi altfel problemele pe care le ai de rezolvat. Pentru ca nu exista doar o singura varianta de rezolvare a unei probleme, exista mai multe, doar ca nu le vezi, blocat fiind in tiparele de rezolvare pe care ti le-a predat scoala sau pe care le-ai deprins din experienta. Rezolvari standard. Dar scoala si experienta nu te fac mai creativ, a la longue. Dimpotriva, sunt zone surprinzator de lipsite de creativitate. Scoala mai si penalizeaza variantele neoficiale.
Or, in momentul in care se schimba conditiile (criza, schimbarea mediului) e nevoie sa iti adaptezi gandirea, procedurile, sa inovezi. Daca nu, nu te mira ca pierzi bani sau ramai in urma.

Sursa:http://www.iulialexa.com/?p=2593

Comments are closed.