Legile manipularii : te-ai prins ca esti manipulat?

Daca nu ati auzit sau nu ati citit pana acum nimic de Noam Chomsky si sunteti curiosi sa cititi despre o minte enciclopedica a sec.XXI, puteti lectura o scurta prezentare aici.

In orice caz, cel mai popular text al sau este “Decalogul Chomsky“, unde a sintetizat principalele legi ale manipularii, respectiv cele de mai jos :

1. Distragerea atentiei
Metoda principala de manipulare a societatii este distragerea atentiei oamenilor de la problemele importante si solutiile acestora, luate de cercurile economice si politice aflate la conducere, prin umplerea permanenta a spatiului de informare cu mesaje lipsite de importanta sau cu foarte putina. Aceasta tactica se dovedeste a fi foarte utila atunci cand nu vrei ca cetatenii sa afle informatii importante din domeniul stiintei, economiei, psihologiei, neurobiologiei si ciberneticii.
Distragerea permanenta a atentiei populatiei de la adevaratele probleme sociale, mutand-o spre subiecte fara importanta, pentru a te asigura ca oamenii sunt preocupati mereu cu ceva si astfel nu o sa aiba timp sa gandeasca.” (citat din cartea “Silent weapons for quiet wars”).

2. Sa creezi probleme, iar ulterior sa vii cu solutii
Aceasta metoda se mai numeste “problema- reactia- solutia”. Se creeaza problema, un anumit context pentru a produce o anumita reactie in randul populatiei, astfel incat populatia sa ceara conducerii luarea unor masuri necesare cercurilor aflate la conducere. De exemplu, sa permiti violente intr-un oras sau organizarea unor atentate sangeroase pentru ca populatia sa ceara adoptarea unor legi mai aspre, care implicit limiteaza libertatea cetatenilor sau sa provoci o criza economica, pentru a-i determina pe toti sa accepte de bunavoie incalcarea drepturilor lor sociale, salarii mai mici, un trai mai prost, ca pe un rau necesar.

3. Metoda aplicarii treptate
Pentru a obtine adoptarea unei legi nepopulare este suficient sa o infiltrezi treptat, zi de zi, an de an. In acest mod au fost adoptate noile conditii social-economice (neoliberalism) in anii ’80 si ’90 ai sec.XIX : reducerea la minimum a functiilor statului, privatizarea, neincrederea, instabilitatea, somajul in masa, salariile care nu mai pot asigura o viata decenta. Daca toate astea s-ar fi intamplat in acelasi timp, cel mai probabil, ar fi condus la revolutie.

4. Amanarea executarii
O alta metoda de a impune poporului o solutie nepopulara este sa prezinti o problema marunta ca pe ceva “dureros si necesar” si sa obtii la acel moment acceptul cetatenilor pentru a o rezolva in viitor. Este mult mai simplu sa accepti niste sacrificii pentru viitor, decat in prezent.In primul rand, pentru ca asta nu se va intampla imediat. In al doilea rand, din cauza ca poporul e predispus sa aiba sperante naive de genul ca “maine totul se va schimba in bine” si ca acele sacrificii care ii sunt cerute in prezent vor putea fi evitate. Asta le da cetatenilor mai multa vreme pentru a se obisnui cu schimbarile si sa le accepte cu calm, cand va veni timpul.

5. Sa te comporti cu poporul la fel cum te-ai comporta cu niste copii mici
In majoritatea discursurilor propagandistice, politice, destinate unui public larg se folosesc argumente, personaje, cuvinte si o intonatie de parca ar fi vorba de copii de varsta scolara, retardati.
Cand cineva incearca sa induca in eroare o persoana, acesta foloseste formulari infantile in discurs. Cu cat mai intens incearca, cu atat mai multe expresii foloseste. De ce? Daca cineva se adreseaza interlocutorului ca si acum acesta ar avea 12 ani sau mai putin, cel mai probabil acesta nu va avea tendinta sa critice discursul, ceea ce este caracteristic copiilor de pana in 12 ani.

6. Sa pui accent pe emotii intr-o masura mai mare decat pe gandire
Manipularea prin emotii reprezinta o metoda clasica, avand scopul de a bloca capacitatea oamenilor de a analiza rational situatia si de a intelege critic ceea ce se intampla. Pe de alta parte, folosirea emotiilorl permite deschiderea usii spre subconstienul oamenilor, in scopul implantarii de ganduri, dorinte, frici, constrangeri ori anumite modele standard de comportament.

7. Tinerea oamenilor in stare de tembelism prin cultivarea mediocritatii, a non-valorilor
Sa ajungi la rezultatul in care oamenii devin incapabili de a intelege metodele si tacticile pe care le aplici ca sa ii manipulezi si sa ii subordonezi vointei tale. Calitatea invatamantului poporului trebuie sa fie cat mai slab, pentru ca limita dintre clasa inferioara a populatiei si cea superioara sa ramana intotdeauna la nivelul la care nu va putea fi trecut niciodata de prima.

8. Sa-i faci pe ceilalti sa se bucure ca sunt tembeli, mediocri, “normali”
Sa infiltrezi in randul populatiei ideea/mesajul ca a fi prost, vulgar si needucat este “normal”, este la “moda”…

9. Sa ii faci pe ceilalti sa se simta vinovati
Sa ii faci pe oameni sa creada ca numai ei sunt vinovati pentru situatia in care se afla, din cauza faptului ca nu sunt suficient de inteligenti, nu sunt suficienti de competenti profesional ori nu au depus destul efort. Drept rezultat, in loc sa lupte cu sistemul economic nedrept impus de clasa conducatoare, omul incepe sa se injoseasca, invinovatindu-se pentru tot, ceea ce duce, in final, la inactiune, iar fara actiune, nu poate fi nici revolutie.

10. Sa stii mai multe despre oameni decat stiu ei despre ei
In ultimii 50 de ani succesele din domeniul stiintei au dus la crearea unei prapastii intre ceea ce stie clasa inferioara a populatiei si ceea ce nu stie, de acest lucru folosindu-se tot timpul clasele superioare, conducatoare.Datorita biologiei, neurobiologiei si psihologiei, sistemul are la dispozitie cunostinte avansate despre om. Sistemul a reusit sa afle despre om mai mult decat el insusi stie. Asta inseamna ca, in majoritatea cazurilor, sistemul are mai multa putere si manipuleaza oamenii perfect, fara ca acestia nici macar sa banuiasca.

Sursa:http://concediere.wordpress.com/2014/08/24/legile-manipularii-te-ai-prins-ca-esti-manipulat/

Comments are closed.