N.L.P. Coaching – Strainul de langa tine

Viziunea N.L.P. despre relatiile interumane este una foarte bine standardizata si structurata de la principii elementare si pana la detalii de caz. Fie ca vorbim de business ,de politics sau de relationship, un principiu elementar este acela al asteptarilor pe care le ai de la celalalt.
Nu de putine ori auzim persoane care isi manifesta dezamagirea despre partenerul de business, despre colegul, iubitul, sau chiar despre liderii echipei din care fac parte. Asta se intampla pentru ca, de cele mai multe ori, cu totii avem asteptari de la oamenii care ne zambesc si ne dorim ca acestia sa fie corecti, sa fie altruisti sau tandri, fara sa luam in calcul in nici o situatie ca oamenii din fata noastra sunt mai inainte de toate OAMENI.
Daca intoarcem privirea spre lumea animala, din care de putin timp ne tragem, vom intelege ca firesc si natural este ca pestele cel mare sa il manance pe cel mic, fara sa isi ceara scuze, iar ursul sa manance caprioara si nu sa ii acorde prioritate sau locul sau in autobuz.
Natura noastra animalica este cea pe care o recunoastem in natura.  Cele trei mii de ani civilizatie au reusit sa ne creze un mediu civilizat de a armoniza in baza intereselor noastre, dar, de aici si pana la avea asteptari de la celalat sa accepte sa piarda daca este nevoie numai pentru a nu te dezamangi este o diferenta de proportii. N.L.P. –ul prefera sa priveasca adevarul in fata si sa construiasca viziunea asupra celuilalt  plecand de la asteptarile ca acesta este egoist, invidios, calic, si nemilos, altfel spus, ca celuilalt ii functioneaza la capacitati maxime atributele rezultate de pe urma instinctului firesc de conservare.
Iar pentru asta nu trebuie sa il privim cu ura. Trebuie sa pornim o relatie gandindu-ne la asteptarile pe care le are celalalt de la noi, la interesele pe care acestea le are si nu de la asteptarile noastre fata de el. Daca pe parcursul relatiei, indiferent de natura acesteia, interesele partenerului sunt satisfacute, acesta cu siguranta nu ne va da motive de dezamagire. Ingeniozitatea ta consta in a-ti satisface propriile interese fara a le leza pe ale celuilalt. O alta optiune ar fi relatia contractuala corecta, in care fiecare primeste conform asteptarilor contractuale, sau, pentru avansati, sa poti sa ii creezi partenerului interesul de a-ti satisface interesele tale, ajungand sa aveti interese comune si prin urmare o relatie de succes.
Cum putem face toate acestea se poate afla in cursurile de pregatire anuntate pe site-ul  http://nlp-xtraining.ro

Comments are closed.