NLP, programarea neurolingvistica

Campioana a comunicarii si a terapiei de scurta durata, programarea neurolingvistica ne ajuta sa ne dezvoltam comportamentul de reusita, ne invata sa ne mobilizam resursele si sa ne utilizam simturile.

Programarea neurolingvistica (cu prescurtarea preluata din engleza, Neuro-Linguistic Programming – NLP) este o suita de tehnici de comunicare si de transformare a personalitatii care pun accentul mai degraba pe reactiile noastre decat pe originea comportamentului nostru. Cum adica? Simplu, aceasta terapie se intreaba  “cum”, nu “de ce”(cum face psihanaliza, de exemplu). NLP iti mai  propune si ameliorarea perceptiei despre sine si despre ceilalti. Cum? Prin fixarea clara a o­bie­ctivelor tale si a felului de realizare a acestora. Este o “trusa de prim ajutor” a carei reusita tine de limbaj si de felul in care fiecare dintre noi isi foloseste cor­pul si cele cinci simturi. Scopul: programarea si reproducerea propriilor modele de reusita.

Istoric

Programarea neurolingvistica a fost pusa la punct de John Grinder, profesor de lingvistica, si de Richard Bandler,matematician si psihoterapeut. Cei doi au decis sa studieze rezultatele excelente obtinute de anumiti profesionisti ai psihoterapiei, printre care Fritz Perls, fondatorul gestalt-terapiei. Bandler si Grinder au decis sa reuneasca intr-o singura metoda elementele disparate de la acesti asi ai comunicarii, pentru a gasi un mod de ac­tiune care sa conduca spre succes.

Cum se invata NLP?

Fiind aplicabila in vanzari si afaceri, NLP se invata mai ales la seminarii destinate functionarilor, negociatorilor, pedagogilor si terapeutilor. Dar ea se adreseaza tuturor celor care doresc sa dobandeasca o strategie de comu­ni­ca­­re eficace. “Prin tehnicile care modifica reprezen­ta­ri­le noastre su­biective despre realitate, NLP poa­te fi folosita si pentru schimbarea comportamentului, a credintelor si a imaginii de sine a unei persoane”, spune Carmen Moldoveanu, practitioner recunoscut de  Fundatia Internationala NLP de la Budapesta.

Derularea unei sedinte
NLP face parte dintre terapiile de scurta durata (de la doua sedinte la maxim doi ani). Pe parcursul unei intalniri prealabile, clientul este invitat sa-si exprime motivatiile si sa-si fixeze un obiectiv pe care sa-l atinga in cadrul sedintelor.

Sursa:http://www.psychologies.ro/revista/nlp-programarea-neurolingvistica-295954

Comments are closed.