Stefan Hell, laureat Nobel: Educaţia primită în România mi-a ușurat viața

Stefan Hell, profesor de origine română și câștigător al premiului Nobel pentru chimie, vorbește, într-un interviu acordat Digi24, despre proiectul său și despre felul în care educația primită în România l-a ajutat în munca de cercetare. Stefan Hell, născut în Arad, spune că principala dificultate pe care a trebuit să o depășească a fost neîncrederea altor cercetători, dat fiind că proiectul era atât de neconvențional. Pe de altă parte, cercetătorul se declară mulțumit că românii sunt mândri de premiul pe care l-a primit și spune că vrea să vină în România pentru a se întâlni cu cercetătorii de aici.
Digi24: Cum vă simțiți în postura de câștigător al premiului Nobel pentru chimie?
Stefan Hell: M-am simţit mulţumit pentru că am câştigat acest premiu. Este multă muncă în spate.
Digi24: Mulți oameni din România sunt mândri de acest premiu. Vă mai leagă ceva de România?
Stefan Hell: Sunt membru al Academiei, așa că am vizitat România de câteva ori anul trecut. Am primit titlul de Doctor (Honoris Causa, n.r.) din partea Universității Vasile Goldiş din Arad şi de la Universitatea Politehnică din Bucureşti. Mă simt foarte apropiat de România, am rădăcini acolo, m-am născut în Arad. Acolo m-am îndreptat spre cercetările din ştiinţe. Rădăcinile sunt foarte importante pentru mine.
Digi24: Intenționați să reveniţi în România?
Stefan Hell: Da. Am avut un schimb de emailuri cu preşedintele Academiei Române acum câteva zile şi i-am sugerat să facem câteva întâlniri pe teme ştiinţifice. Sper că se va realiza. Aş fi mulţumit dacă aş putea să mă întâlnesc cu mai mulţi oameni de ştiinţă din acest domeniu în România. Ar fi extrem de frumos, m-aş bucura.
Nobelul pentru chimie, decernat unui cercetător născut la Arad
Digi24: De ce ați ales acest domeniu de cercetare?
Stefan Hell: Problema a fost că multă lume nu a crezut că va funcţiona. Aveam o idee care era neobişnuită. Multă lume a zis că voi eşua. Am avut nevoie de multă perseverenţă şi energie pentru a nu fi distras de critici.
Digi24: Aţi sperat că veți primi un premiu Nobel?
Stefan Hell: Nu te poţi aştepta la un premiu Nobel pentru că este foarte greu de obţinut. Știam, desigur, că e o descoperire importantă şi ştiam, desigur, că această descoperire va avea un impact în lumea ştiinţifică şi chiar pentru omenire – să poţi vedea lucruri pe care nu le puteam vedea înainte în celule. Dar a lua un premiu Nobel e un lucru special. Este o mare supriză.
Digi24: Un alt laureat al premiului Nobel este scriitoarea de origine română Herta Muller. O cunoașteți?
Stefan Hell: Nu o cunosc personal. Am fost la aceeași școală, la liceul din Timişoara, dar nu în acelaşi timp. La Timișoara, pentru prima dată, m-am îndreptat spre fizică. Am câştigat un consurs local la fizică şi am fost încurajat să îmi urmez studiile în fizică. Educaţia primită atunci în România mi-a ajutat mult. Mi-a uşurat viaţa. Când am ajuns în Germania mi-a fost mai uşor.
Digi24: Am vorbit cu foști profesori ai dumneavoastră și toți sunt mândri de premiul pe care l-ați primit. Aveți un mesaj pentru cineva din România?
Stefan Hell îşi prezintă descoperirea. Cercetătorul german, născut în România, a revoluţionat microscopia
Stefan Hell: Cred că ceea ce s-a întâmplat azi arată că munca, perseverenţa, educaţia de bază care mi-a fost oferită în România şi de care m-am bucurat a fost un lucru foarte important. Toţi pot fi la fel de mândri ca şi mine de acest premiu.
Digi24: Spuneați că vă place să vă distrați și atunci când lucrați și că gândirea neconvențională este foarte importantă. Cum ați reușit să dobândiți acest lucru?
Stefan Hell: Cred că e foarte important să te simţi bine, să te bucuri de ceea ce faci. Această bucurie de a face ştiinţă am învăţat-o mai devreme, în judeţul Arad, în Sântana am avut profesori minunaţi care mi-au stimulat interesul pentru ştiinţă. Această atitudine pe care am avut-o m-a ajutat să urmăresc probleme interesante și să reuşesc până la urmă.
Digi24: V-a felicitat cineva din România?
Stefan Hell: Nu cred că a putut da de mine cineva, telefonul a fost ocupat tot timpul. Sunt mulţumit că multă lume din România este mândră de acest premiu.
Cine sunt laureații de origine română ai PREMIULUI NOBEL
Digi24: Ce veți face cu banii pe care i-ați primit ca premiu?
Stefan Hell: Voi folosi banii în scopuri ştiinţifice, pentru cercetare.

Comments are closed.