Sufletul se vindeca prin simturi?

„Sa-ti proiectezi sufletul intr-o forma gratioasa si sa-l lasi acolo sa zaboveasca o clipa, sa auzi propriile pareri intelectuale care se intorc inapoi la tine cu ecou si imbogatite cu toata muzica pasiunii si a tineretii, sa transformi un temperament intr-altul (…) poate cea mai incantatoare bucurie care ne-a mai ramas intr-o epoca atat de limitata si banala ca a noastra”, scrie Oscar Wilde in romanul „Portretul lui Dorian Gray”. Scriitorul, care ar fi implinit in aceasta saptamana 160 de ani, mai spune ca unul dintre marile secrete ale vietii este sa-ti vindeci sufletul prin intermediul simturilor si simturile prin intermediul sufletului.

Fiul unui medic irlandez si al unei poete revolutionare, Oscar Wilde a excelat, potrivit Wikipedia, in studiul clasicilor, la limba greaca si la desen si a castigat numeroase premii si burse de studiu.

A fost distins cu premiul „Newdigate” pentru poezie si a initiat miscarea „Arta pentru Arta”, prin care a dezvoltat teoria sa asupra estetismului. Scriitorul irlandez a devenit celebru prin romanul „Portretul lui Dorian Gray” care spune povestea tanar aristocrat care isi exprima dorinta de a-si vinde sufletul pentru ca portretul sau sa imbatraneasca in locul lui. Dorinta sa este indeplinita, insa atunci cand tanarul incepe sa duca o viata desfranata, portretul serveste ca o amintire a efectelor actiunilor sale asupra propriului suflet.

Printre cele mai importante fragmente din opera „Portretul lui Dorian Gray” se regasesc si cele de mai jos:

Omul foarte bine informat – iata idealul modern. Iar mintea omului foarte bine informat este un lucru groaznic. Este asemenea unui magazin de vechituri, prafuit si plin de obiecte monstruoase, in care toate lucrurile au un pret mai mare decat valoarea reala.

Femeile reprezinta triumful materiei asupra spiritului, asa cum barbatii reprezinta triumful mintii asupra moralei.

Calea paradoxurilor este calea adevarului. Pentru a testa realitatea, trebuie sa o vedem mergand pe sarma. Cand adevarurile devin acrobati, atunci le putem judeca.

Acesta este unul dintre marile secrete ale vietii – sa-ti vindeci sufletul prin intermediul simturilor si simturile prin intermediul sufletului.

Sa-ti proiectezi sufletul intr-o forma gratioasa si sa-l lasi acolo sa zaboveasca o clipa, sa auzi propriile pareri intelectuale care se intorc inapoi la tine cu ecou si imbogatite cu toata muzica pasiunii si a tineretii, sa transformi un temperament intr-altul, ca si cum ar fi un fluid subtil sau un parfum ciudat, astea erau adevarate bucurii – poate cea mai incantatoare bucurie care ne-a mai ramas intr-o epoca atat de limitata si banala ca a noastra, o epoca exclusiv carnala prin placerile ei si excesiv de banala prin scopurile propuse.

Frumusetea simpla e cea care iti umple ochii de lacrimi.

Valoarea unei idei nu are nimic de-a face cu sinceritatea celui care o exprima.

Viata nu este guvernata de vointa sau de intentii. Viata e o chestiune de nervi, de fibre, de celule alcatuite incet, in care gandul se ascunde si pasiunea are visele ei.

Cred ca omul ar trai viata deplin si total, daca ar da forma fiecarui sentiment, expresie fiecarui gand, realitate fiecarui vis.

Oamenii caritabili isi pierd orice simt al umanitatii. Este caracteristica lor definitorie.

Scopul artei este de a dezvalui arta si de a-l ascunde pe artist.

Diversitatea de opinii despre o opera de arta demonstreaza ca opera este noua, complexa si vie. Atunci cand criticii nu cad de acord, inseamna ca artistul are dreptate.

Uneori oamenii spun ca Frumusetea e doar superficiala. Dar cel putin nu e atata de superficiala precum Gandirea.

Adevarata frumusete sfarseste acolo unde apare expresivitatea intelectuala. In sine, intelectul este o maniera de exagerare si distruge armonia oricarui chip.

Gandirea si limbajul sunt pentru artist instrumentele artei sale. Viciul si virtutea sunt pentru artist materialele artei.

Pentru a-ti recastiga tineretea trebuie doar sa-ti repeti nebuniile.

Sufletul din orice portret este cel al pictorului, nu cel al modelului.

Scopul vietii e dezvoltarea sinelui.

Sursa:http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_38798/Sufletul-se-vindeca-prin-simturi.html

Comments are closed.