Terapie Pentru Suflet

Inteleptii sustin ca lumea exterioara este asa cum o percepem si daca intelegem asta suficient de profund, putem intui cu usurinta care ar fi efectele si schimbarile pe care Terapie Pentru Suflet le poate aduce in viata voastra.

Ea poate fi abordata ca o calatorie de explorare sau ca o terapie (atentie nu am spus psihoterapie ptr ca abordarea si efectele difera de psihoterapiile conventionale). Ar fi mai degraba undeva in zona psihospiritualitatii ptr ca e o imbinare intre cunoasterea psihicului si spiritualitate.

M-am intrebat de multe ori de ce spun oare acesti intelepti sau cai spirituale autentice cum e zen-ul sau kabala sau o stiinta cum e fizica cuantica, despre lume, ca ea este asa cum ne-o reprezentam?
Stim despre procesele mentale, ca ele se bazeaza pe asocieri invatate. Cand suntem mici ni se spune ca lucrul ala e asa, chestia ailalta este altfel, ni se corecteaza interpretarile care par parintilor sau educatorilor nostri ca fiind gresite, iar noi in acest fel structuram cunoasterea si initiem modul in care ‘vedem’ lumea. In functie de aceasta structurare noi devenim indivizi caracterizati de reactiile noastre (mai eficiente sau mai paguboase).

Aici intervine o observatie! Pe tot acest parcurs ar trebui sa nu pierdem din vedere ca fiecare sistem se imbunatateste permanent(ex. Aici imi amintesc mereu de ce spunea Budha cand atingea un nivel superior celui anterior. Replica lui era: Eu n-am predat pana acum nicio Dharma! (cunoastere).

Chiar si experienta de viata a educatorilor nostri, devine alta in functie deschiderea lor. Prin urmare si structura noastra are nevoie upgrade-ata sistematic (daca intelegem rolul evolutiei bineinteles) si aici apare ca necesara flexibilitatea. E nevoie sa devenim obiectivi cu noi. Sa ne intrebam permanent, daca suntem impliniti de ceea ce stim sau avem. Spun asta pentru ca din observatiile mele, suferinta si neajunsurile provin in viata noastra din rezistenta fata de situatiile noi cu care suntem confruntati si din modul in care ne raportam la ele . Stim, cei care am avut de-a face cu programarea neurolingvistica, despre una din premisele sale ca harta nu e totuna cu teritoriul,ea doar marcheaza anumite repere. Asta reprezinta pentru noi cartile precum biblia, coranul, vedele sau tratatele de stiinta! Ghiduri de orientare! Dar drumul propriu-zis poate fi parcurs doar personal…

TPS este un astfel de proces creat sa ne ajute sa facem in intelegerea noastra despre lume, modificarile necesare pentru a putea percepe ceea ce se petrece cu noi in armonie cu ceea ce vine catre noi si nu impotriva. Stim probabil ca, cu cat te impotrivesti unei situatii mai mult, in plan energetic alimentezi acea situatie cu atentie. Si ea va deveni mai puternica. Cu cat ne dorim ca mintea sa ne lase in pace in anumite momente cu atat pare sa devina tot mai indaratnica nu? ….

Tehnic procesul face posibil ca noi sa putem schimba prin intermediul transei frecventele de unda ale creierului, obtinand starea in care ni se permite accesul la interfata de reprogramare a cailor mintii. Cu alte cuvinte capatam acces la acele amintiri raspunzatoare de problemele actuale iar discernamantul acumulat din momentul invatarii si pana in prezent, ne permite sa operam acele schimbari in intelegerea noastra, pentru a reconfigura filtrele prin care vedem si ne raportam la lume.

Din acest punct viata noastra capata intelesuri noi, mai inalte, lucrurile capata sensuri la care pana atunci nu ne-am fi gandit. Totul parca lucreaza intr-o logica ce integreaza intreg universul si nu doar fiinta limitata de marginile individualitatii…
Si daca va intrebati de ce ati avea nevoie de o astfel de viziune, am sa va raspund provocandu-va sa va ganditi in ce fel lucreaza celulele ce formeaza corpul nostru? Raspunsul meu este: ele actioneaza intr-un mod pe care eu l-as numi altruist! Ele ofera fara grija functiile pentru care sunt create. Daca ele ar incepe sa se intrebe dar eu ce castig am in toata povestea asta si ar lucra doar ptr binele personal, acolo si-ar face loc anarhia si lipsa de echilibru ce caracterizeaza boala. Tot asa din cauza programelor gresit orientate, exclusiv catre consolidarea ego-ului, noi generam relatii sociale canceroase si ne miram de ce mediul in care traim seamana cu o jungla…

Efectele trecerii prin acest proces sunt variate si fascinante.Cineva poate incepe prin a lucra cu relatia defectuoasa pe care o are cu partenerul ori cu parintii sau colegii de serviciu, cu o senzatie de panica, altcineva cu efectele unei somatizari(efectele aparute la nivel fizic ca urmare a unui conflict interior) sau va fi pur si simplu curios sa caute unele raspunsuri importante pentru el, dar de fiecare data vor avea surpriza ca acea instanta mai inalta din noi pe care eu o numesc Sinele profund , care ne supervizeaza cresterea pe tot parcursul vietii, sa ne duca in zone din launtrul nostru pline de surprize in sensul cel mai bun al cuvantului.
Raspunsul si efectul procesului depind exclusiv de gradul de deschidere si dorinta de a depasi frica ce ne mentine la limita zonei de confort dar care de asemenea e principalul responsabil pentru viziunea ce ne face prosperi sau muritori de foame. Si aici edificator este mitul pesterii al lui Platon unde apare zugravit clar efectul limitator al fricii dpdv social dar si personal.

In timpul procesului amintirile pot cuprinde relatari din zona copilariei, a vietilor anterioare sau a perioadei in care sufletul paraseste corpul si se pregateste pentru o noua viata.
Nevoia de a explora din nou este hotarata de fiecare calator in parte, caracteristica in plus ce face ca acest proces sa difere de abordarile hipnozei clasice in cazul transei profunde, fiind ca exploratorul ramane constient de ce se petrece cu el. El este cel care decide prin ce trece si prin ce nu. Accesul catre inconstient este supravegheat de propriile mecanisme. Ceea ce se schimba fata de normalitatea cotidiana este ca mintea devine prin schimbarea frecventei mai putin agitata si discursiva. Capata o detasare necesara parcurgerii amintirilor marcate uneori de emotivitate sau teama doar ca de data asta stim ca urmarim totul ca pe un film in care avem toata libertatea de a face montajele pe care le dorim.

De asemenea metoda este de un deosebit ajutor pentru cautatorii in ale spiritului si sufletului. Starile atat de dificil de obtinut prin meditatie din cauza mintii nelinistite dar si a faptului ca omul modern nu mai consuma suficient energia destinata muncii fizice, in transa devine accesibila cu usurinta. Descoperim ca starile de liniste profunda, de comuniune cu Universul cu sursa creatiei, au facut si fac parte din noi si ca atunci cand ne dorim sincer sa le scoatem la suprafata, aceasta se va petrece!

Sursa:http://terapiepentrusuflet.com/articol-nlp-explorer-tm/

Comments are closed.