Vaca si nonsensurile mintii

O povestire Sufi istorisita de Osho

Inteleptul Junaid mergea intr-o zi prin piata, insotit de discipolii lui, cautand, ca de obicei, un lucru marunt din care sa extraga o invatatura pentru ucenicii sai. La un moment dat, Junaid a observat un om tragand cu o funie dupa el o vaca. Inteleptul i-a strigat omului sa se opreasca si le-a spus discipolilor:”Veniti langa acest barbat si vaca lui, caci am de gand sa va impartasesc o noua lectie.”

Omul s-a oprit, intrucat il cunostea din auzite pe intelept si era curios sa afle ce fel de invatatura va da despre el invataceilor. Junaid si-a intrebat discipolii: „Va intreb un singur lucru … Cine credeti ca este legat de cine? Omul de vaca lui, sau vaca de om?” „Desigur,” au raspuns ucenicii, „vaca este legata de om. Omul este stapanul, el tine franghia, iar vaca il urmeaza oriunde merge dansul. El este stapanul, iar vaca ii este sclava.”

Junaid le-a zis:” Priviti cu atentie!’, apoi a taiat cu un cutit franghia, iar vaca a rupt-o la fuga unde vedea cu ochii.

Barbatul a luat-o la goana dupa animalul sau, iar Junaid a spus:”Uitati-va ce se intampla! Abia acum va dati seama cine este stapanul: vaca nu este deloc interesata de om; de fapt, a zbughit-o de langa el imediat cum s-a vazut libera.”

Junaid s-a adresat in continuare discipolilor sai:” Mintea voastra este in aceeasi situatie. Toate nonsensurile pe care le purtati in ea nu sunt interesate de voi. Voi sunteti interesate de ele, le tineti cumva adunate gramada in minte si , in acest fel, deveniti cu vremea nebuni. In momentul in care va pierdeti interesul fata de nonsensuri, in clipa cand va dati seama de desertaciunea lor, ele vor incepe sa dispara la fel cum a incercat sa evadeze vaca”.

Sursa:http://www.diane.ro/2010/09/vaca-si-nonsensurile-mintii-o-poveste.html

Comments are closed.